İlan Ekle Oturum aç

Açıklama

Aydın İli, Didim İlçesi’ne bağlı Balat Köyü sınırlarında kalmakta olup Büyük Menderes Nehri’nin denize döküldüğü yerde bulunmaktadır. Kuzeyinde Samson, doğusunda Beşparmak Dağları yer alır. Daha önceden yerel bir yerleşimi bulunan Milet Antik Kenti, M.Ö. 2.binyılda Minos Kralı’nın kardeşi Serpedon komutanlığında Anadolu’ya Girit’ten gelen bir grup göçmen tarafından kurulmuştur. Miken ve Aka kolonilerinden sonra kentte Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Doğu Roma, Menteşe Beyliği ve Osmanlı Dönemi yaşanmıştır.
Arkaik Çağ’da Milet önemli bir yerleşim merkezi ve liman kenti durumunda olup İonia Konfederasyonu’nun başkenti konumuna sahipti. Önemi Helenistik, Roma ve Doğu Roma dönemlerinde de devam etmiştir. Daha sonra denizin çekilmesiyle ve liman kenti özelliğini kaybetmesi nedeniyle önemi azalmıştır. 1071 Malazgirt Savaşı’nda Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan Doğu Roma ordusunu yendiğinde Anadolu kapıları Türk akınlarına açılmış ve 10 sene gibi kısa bir sıra içinde Ege kıyılarına kadar dayanmıştır. 1261 yılından sonra bu bölgede Menteşe Beyleri’nden Orhan, Milet’te kendi adına para bastırıp kentin adını Palatia olarak yazdırmıştır. Kent bundan sonra Balat adıyla anılmıştır.

1424’de II. Murat Menteşe Beyliğini ele geçirince Balat, Osmanlı egemenliği altına girmiştir. 1955 yılında meydana gelen depreme kadar Balat’ta köy yerleşimi sürmüştür. Bu deprem sonrası Milet Antik Kenti terkedilmiştir.

Milet’te ilk kazı 1899 yılında Th. Wiegand tarafından gerçekleştirilmiş, 1955-1957 yıllarında Prof. C. Weickert, daha sonra Alman Arkeoloji Enstitüsü adına Prof. W. Müller kazı çalışmalarına devam etmiştir. Şimdiki kazı çalışmaları Alman Arkeoloji Enstitüsü adına Prof. Von Graeve tarafından sürdürülmektedir.

Milet Antik Kenti’nde bugün yüzeyde görülen kalıntılar, Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Türk Dönemine aittir. Helenistik Çağ kalıntıları; tiyatro, hereon, Apollon Kutsal Alanı, İonik stoa, gymnasium, Helenistik depo, bouleterion, güney agora, Roma Çağı kalıntıları, Doğu Roma Hamamı, Doğu Roma Kilisesi, St. Michael Kilisesi, Türk Dönemi kalıntıları; kervansaray, tekke, hamamlar, Kırk Merdivenli Camii, İlyas Bey Camii ve Külliyesi’dir.

Milet Örenyeri için alınan biletle Milet Müzesi’de gezilebilir.

Milet Örenyeri Ziyaret Saatleri (Yaz/Kış): Yaz 08:30-19:00, Kış 08:30-17:00

Sokak Görünümü

E-postanız bizimle güvende.
Beğendiniz mi?
Tavsiye eder misiniz?
Ulaşım
5.0 Puanın
Fotoğraf ekle